Wachttijden

Verwijzing
Om u aan te melden voor generalistische basiszorg of specialistische zorg heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts. Hieronder vindt u meer informatie over de wachttijden en het verloop van de aanmelding.

 

SGGZ

Direct na binnenkomst van uw verwijsbrief voor de specialistische zorg plannen we met u een telefonische screening in. Deze screening vindt bij voorkeur binnen enkele weken plaats. Aan de hand van de informatie die u ons in het telefonische gesprek geeft, kiezen wij de behandelaar die het beste aansluit op de door u geschetste problematiek. Indien u zelf voorkeur heeft voor een behandelaar kunt u dat uiteraard aangeven. U wordt dan bij die behandelaar ingepland. De wachttijd is afhankelijk van de beschikbaarheid van de behandelaar. De actuele wachttijden zijn als volgt: 

 • Utrecht: minimaal 8 maanden
 • Amersfoort: minimaal 8 maanden
 • Nieuwegein: minimaal 8 maanden
  De wachttijden zijn onder voorbehoud en zijn geactualiseerd op 24 januari 2023.

GBGGZ

Voor de generalistische basiszorg verschilt de gemiddelde wachttijd  per locatie. De wachttijden zijn op dit moment als volgt:

 • Utrecht: 16 weken
 • Amersfoort: 8 weken
 • Nieuwegein: 6 weken
  De wachttijden zijn onder voorbehoud en zijn geactualiseerd op 24 januari 2023.

De behandeling start direct na de intake. Er zit geen wachttijd tussen de intake en de behandeling.

Wachtlijstbemiddeling
Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact opnemen met ons. Ook kunt u uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u ondersteunen, zodat u binnen 4 weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder een intake gesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraar gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen)2

Kind en jeugd

Direct na binnenkomst van de verwijsbrief van uw kind plannen we met u een telefonische intake in. Deze intake vindt bij voorkeur binnen enkele weken plaats. Aan de hand van de informatie die u ons in het telefonisch intakegesprek geeft, kiezen wij de behandelaar die het beste aansluit op de door u geschetste problematiek. Indien u zelf voorkeur heeft voor een behandelaar kunt u dat uiteraard aangeven.

De wachttijden zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van de behandelaar. De wachttijden tussen de aanmelding en het intakegesprek verschillen per locatie en zijn als volgt:

 • Utrecht: ongeveer 8-10 weken
 • Amersfoort: ongeveer 10-12 weken
 • Nieuwegein: ongeveer 4-6 weken
 • Bilthoven: ongeveer 8-10 weken
 • Woerden: ongeveer 16-20 weken
 • Harderwijk: ongeveer 4-6 weken

Voor onze sectie Infant Mental Health (kinderen 0-6 jaar) bedraagt de wachttijd voor alle vestigingen ongeveer 4-6 weken.

De genoemde wachttijden zijn onder voorbehoud en zijn geactualiseerd op 8 februari 2023.

De behandeling start direct na de intake. Er zit geen wachttijd tussen de intake en de behandeling.